Millennials hebben er nogal last van – berichten de media: keuzestress. Onzin? Nee. Wel onnodig.

Meteen keuzestress?

Onze maatschappij schotelt inderdaad een enorme hoeveelheid mogelijkheden voor. Studierichtingen. Snoep. Zorgverzekeringen. Zit daar het probleem? Welnee. Neem maar iets voor jezelf in gedachten. Jij staat voor een gigantisch aanbod, je kijkt ernaar en je mag iets kiezen. Heb je meteen keuzestress? Natuurlijk niet. Er zit namelijk nog iets tussen massaal aanbod en keuzestress. Dat iets speelt zich af in jouw hoofd. En wat zich daar afspeelt komt neer op: “Wat is de goede keuze?”

Aha!

Als je keuze ‘goed’ moet zijn, als je zonder enige twijfel vooraf moet kunnen zeggen: dat is de juiste studie, het juiste hotel, de juiste carrière, het juiste cadeau en als dit achteraf ook nog zo moet blijken…

Ja, met zoveel lading wordt kiezen inderdaad zwaar.

Maar dan is het kiezen zelf niet het probleem, hè? Dan ben je gewoon bang dat dingen anders (slechter) uitpakken dan je wilt en tja, daar heb ik het in mijn vorige blog ook over gehad… Heb je hier last van? Het kan nog een graadje erger. “Kiezen is verliezen!” Die weleens gehoord? Dan is er überhaupt geen goede keuze. Dat is bang zijn in het kwadraat. Ai!

Kiezen in drie stappen

De oplossing is eenvoudig: kies dat wat je vol wilt ervaren, zonder te hechten aan een bepaalde uitkomst en wees bereid de consequenties van je keuze zelf te dragen. Gewoon ontdekken dus of de gemaakte keuze bij je past. Je keuze baseer je op:

  1. de kennis die je al hebt (ook van jezelf)
  2. de aantrekkingskracht die een optie op je uitoefent (lijkt het je leuk, zinvol, belangrijk etc.)
  3. en op de mate waarin je bereid bent de gevolgen van je keuze te aanvaarden.

“Oké” zul je zeggen, “maar al die eisen dan die anderen eraan stellen? Of voorwaarden…” Dat kan, maar de keuze is nog steeds aan jou. Jij bepaalt of je aan die eisen wilt voldoen of niet. En ter nuancering: gaat het om verwachtingen van anderen, dan is dat wel wat anders. Want jij kunt nooit verantwoordelijk zijn voor de verwachting van een ander.

Sleutel naar meer inzicht

Laat je geen keuzestress aanpraten. Ook niet door jezelf! Geniet van de ervaring na je keuze. Door te ervaren leer je steeds meer over jezelf en worden keuzes ook steeds makkelijker. De ene keer vind je het niet leuk en doe je het nooit meer, de volgende keer heb je een super ervaring waar je enorm blij van wordt. Elke keuze is een sleutel die een deur opent naar meer inzicht. Naar meer vertrouwen in jezelf. En uiteindelijk naar meer levensgeluk. Hoe cool is dat!