Vind jij het lastig om te kiezen? Met dit persoonlijke verhaaltje geef ik graag inzicht: zo leer je kiezen. Laat me weten of je hier iets aan hebt, of dat er volgens jou nog iets ontbreekt. Dus reageer vooral!

Eerst ging het mis

Op het moment dat ik dit schreef, zat ik in Portugal. Het was fris, een graad of 9 en het waait, maar de zon scheen. Het uitzicht was prachtig met wuivende pluimen van plukjes riet en lange schaduwen door de winterzon. Dat ik daar zat, was een overwinning. Ik was er namelijk met een doel: het schrijven van een boek. Fictie. Al jaren was schrijven mijn grote wens, zelfs vanaf m’n eerste opstelletje in de basisschool. Die eerste poging gaf me namelijk enorm veel vreugde: schrijven vond ik heerlijk! In mij openbaarde zich een hele wereld en die wilde ik aan anderen laten zien. Toen ik het blaadje terugkreeg, las ik alleen maar commentaar op interpunctie, spelling en grammatica. Geen woord over het verhaal dat ik deelde. Ik voelde me miskend, zo klein als ik was.

Ik liet de ander prevaleren

Dit deel ik, omdat daar iets belangrijks gebeurde. Ik liet de mening en houding van een ander prevaleren boven die van mij. Ik was als kind niet opgewassen tegen de negatieve reactie van anderen, maar nu – als volwassene – wel. In mijn jaren als kind, jongere en zelfs jong volwassene was ik echter voorzichtig met het laten zien van mijn innerlijke denken; slechts zo nu en dan deelde ik iets en de reacties verschilden. Er waren dus ook constructieve reacties bij en die herinner ik me nu nog steeds. Toch bleef het bij een paar -vooral heimelijke- pogingen, want ik had besloten mijn leven zo in te richten, dat ik iets deed waar anderen het nut van inzagen, zodat ik daarmee geld kon verdienen.

Maak een afweging

Ondertussen leerde ik wel iets anders. Want dat ik iets belangrijks voor mij terzijde schoof, wakkerde bij mij wel de behoefte aan om verder nog zo min mogelijk toe te geven op wat voor mij belangrijk was. Ik leerde wegen. Om dit te kunnen leerde ik eerst analyseren welke voordelen en nadelen er aan mogelijkheden zaten en welke belangen ermee gemoeid waren.

Zo zijn er al vier stappen die je helpen kiezen:

  1. opties (en alternatieven) in beeld brengen;
  2. de voor- en nadelen van elk vast stellen (zo goed als je kunt);
  3. de belangen in kaart brengen;
  4. deze aspecten wegen:
  • wat is belangrijk (voor mij, de ander) en wat niet of minder;
  • wat is urgent en wat kan wachten;
  • hoeveel tijd kost het om iets gereed te hebben;
  • heb ik daar iemand voor nodig.

Van oefenen naar intuïtie

Dat lijkt een enorme klus, zeker in het begin. Wat ik heb ontdekt is dat het steeds makkelijker gaat, als je dit bewust doet. Oefening baart kunst, ook bij het kiezen. Op een gegeven moment ga je immers deze activiteiten automatiseren en kun je intuïtieve keuzes maken op basis van eerdere ervaringen.

Durf te ervaren

Door iets te ervaren, ontdek je wat je ervan vindt. In die zin bestaan wat mij betreft ook geen foute keuzes. Hooguit heb je een ervaring die je onprettig vond (in welke gradatie dan ook) en dan kun je besluiten zo’n ervaring nooit meer te hebben. En bevalt de ervaring je wel, dan kun je haar juist herhalen. Voor ervaren is alleen een beetje lef nodig. Dat is de vijfde stap: lef tonen. (Of je zelfvertrouwen aanboren, als ‘vertrouwen’ je meer aanspreekt dan ‘lef’.)

Gun het jezelf

Toch is er nog iets, nóg een wezenlijk stap. En dat is gunnen. Gun jezelf die ervaring. Ongeacht wat een ander denkt, doet of zegt. Ongeacht de uitkomst. Ik zat een week in Portugal omdat ik het mezelf eenvoudigweg gunde.

Weet wat je wilt

Ik gunde het mezelf te wandelen door mijn innerlijke wereld, de woorden op papier te zetten en te ervaren wat er ontstaat. Ongeacht wat anderen vinden. Ongeacht de uitkomst. Want dit is wat ik wil. En weten wat je wilt is de cruciale zevende stap. Als je deze zeven stappen combineert, wordt kiezen niet alleen makkelijker, ook leuker!

PS: Als je het leuk vind om eens per circa drie weken een dergelijke inspirerende tekst in je mailbox te krijgen, schrijf je dan hier in voor mijn e-mailnieuwsbrief. Je zit nergens aan vast en ik bestook je niet met verkooppraatjes.

Wat zeggen anderen over Manny? Lees de reviews.