Burn-out Coaching

Wat is een burn-out en hoe word je stressbestendig?

Hoe weet ik of ik een burn-out heb?

Veel mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out of andere psychische aandoeningen. Meer dan een miljoen in Nederland alleen al. Al in 2014 noemde TNO stress op het werk beroepsziekte nummer 1.  Steeds meer Millennials krijgen een burn-out of burn-outklachten en kiezen voor burn-out coaching. Stressbestendig zijn is niet alleen belangrijk voor werkgevers, ook voor jezelf is om kunnen gaan met stress cruciaal voor een gezond en gelukkig leven.

Wat is een burn-out?

Burn-out is een werkgerelateerd verschijnsel en betekent zoveel als afgebrand, uitgeblust en emotioneel uitgeput zijn. Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange blootstelling aan stress. Het is dus een normale menselijke reactie op een ongewone situatie.

Hoe herken je een burnout bij jezelf? Wat zijn nu typische burnout klachten? De meest gebruikte definitie van burn-out is die van Maslach en Jackson (1986). Hun onderzoek vormde de basis voor wetenschappelijk begrip van burn-out. Er zijn twee kerncomponenten van burn-out te onderscheiden:

  • emotionele uitputting: een gevoel van extreme vermoeidheid (de reserves zijn op en de batterij kan niet meer op een normale manier worden opgeladen);
  • depersonalisatie: vervreemding ten opzichte van anderen (een negatieve, cynische, afstandelijke en kille houding hebben tegenover collega’s en werk).

Een ander kenmerk, dat echter minder sterk samenhangt met burn-out, is: gevoelens van afnemende bekwaamheid. Dat wil zeggen het gevoel dat je minder goed presteert dan in het verleden het geval was en de neiging jezelf negatief te beoordelen.

Bij een burn-out heb je al een half jaar last van deze drie dingen (bron thuisarts.nl):

  • 1) spanningsklachten, zoals prikkelbaar zijn, onrustig slapen of makkelijk huilen;
  • 2) het gevoel dat je de vele problemen in je leven niet meer aankunt;
  • 3) niet meer de gewone dagelijkse bezigheden goed kunnen doen.
Waardoor ontstaat een burn-out?

Burn-out heeft te maken met je werk. Er zijn vijf voorspellers van burn-out (Wilmar Schaufeli e.a.).

  1. Hoeveel zeggenschap heb je over je werk en agenda?
  2. Persoonlijke opbrengst. Vind jij het werk jouw inzet waard?
  3. Wat zijn je bevoegdheden en mogelijkheden?
  4. Heb je de volgende dag weer zin in je werk?
  5. Hoe veerkrachtig ben je?
Millennial burn-out cijfers

Er zijn niet echt harde cijfers over hoe vaak burnout voorkomt. De cijfers die er zijn berusten op zelfrapportage. Dit houdt in dat aan mensen is gevraagd of ze burnoutklachten denken te hebben. Anno 2020 meldt het CBS dat 21% van de 25 tot 35-jarigen aangeeft soms last te hebben van burn-outachtige klachten. In 2017 ging het nog om 19% tegenover 16% gemiddeld voor Nederland. Oké, het gaat dus niet om officieel vastgestelde diagnoses, maar prettig is anders. Wat kun je eraan doen?

 

Wat is burn-out coaching?

Burn-outcoaching is gericht op het voorkómen van burn-out of op jouw herstel en voorkómen van terugval. Dat kan op allerlei manieren. Vaak staan drie aspecten centraal: opbouwen van energie, zorgen voor meer beweging en rust, en veranderen van je mentale houding. Zo word je meer stressbestendig.

 

Hoe helpt Millennial Coach?

Heb je klachten die gerelateerd zijn aan burn-out? Klachten die je waarschuwen dat er echt iets moet veranderen? Dan doe ik twee dingen:

  1. ik ben een luisterend voor voor je;
  2. op het moment dat het voor jou goed voelt, neem ik samen met jou je situatie en gedrag onder de loep.

Als je wilt, zet je daarna onder mijn begeleiding stappen om te veranderen.

Een burn-out is een ernstige situatie. Heb je een burnout? Ik zal je altijd doorverwijzen naar een psycholoog. Mocht je liever (tot die tijd) door mij gecoacht worden, dan zet ik alles in mij in voor jouw herstel.

Mijn aanpak

Mijn visie is al jaren dat je een burn-out liever wilt voorkomen. Dát is iets waarbij ik jou kan coachen.

We gaan samen in kaart brengen wat er precies aan de hand is. Hoe denk jij over je werk en over jezelf? Waar leg jij je prioriteiten? Wie krijgt er allemaal voorrang en op welke plek zet jij jezelf?

Ik bevraag je en je krijgt oefeningen te doen. Stap voor stap maak je je los van gedachten en gewoontes die jou ondermijnen en leer je op een nieuwe manier te denken en te doen.

Face-2-face afspraken voor burn-outcoaching zijn mogelijk als je woont in de regio Amsterdam – Utrecht – Amersfoort – Apeldoorn – Zwolle. Woon je verder weg, dan coach ik via ZOOM of Skype. 

ontmoet Manny Moerman

Zo werkt het

Boek een gratis 1:1

Als je een burnout hebt of burn-outklachten, kun je je extra kwetsbaar voelen. Het is belangrijk dat je je veilig voelt en gehoord weet. Maak daarom eerst even kennis met me. Dat kan telefonisch, maar ook via de gratis mini-coachsessie.

i

Kies wat jij wilt

Tijdens de kennismaking verkennen we de situatie die voor jou tot burn-out(klachten) heeft geleid. Daarna beslis je of je met mij door wilt gaan. Hoe vaak we elkaar spreken, hangt af van jouw specifieke omstandigheden en van de ernst van de situatie.

Bereik wat je wilt

We gaan aan de slag in het tempo en met de intensiteit die passen bij jou. Tussen de sessies door kun je me bellen, appen of mailen. Belangrijk is dat je schriftelijke zelfreflectie toepast. Zo keer je stap voor stap terug naar een gezonder leven.

Download 

Online onderzoek naar burn-out

In 2016 heb ik online onderzoek uitgevoerd naar burn-out onder Millennials.
Download hier gratis dit rapport.

Contact

Over Millennial Coach

Millennial Coach is dé specialist in het coachen van hogeropgeleide professionals van de Millennial Generatie. Sinds 2015.

Privacyverklaring Millennial Coach (AVG)

Partners

Leden

Webshop

© Millennial Coach 2020

Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle rechten op informatie (tekst, geluid, video, etc) die u op deze site en alle onderliggende pagina’s) aantreft bij Millennial Coach. De rechten van de beelden berusten deels bij Millennial Coach; overige beelden zijn betrokken van gratis platformen.

Algemene Voorwaarden