Verlangen naar de ideale baan kan je verlammen. Je wilt gelukkig zijn, ook in je werk. Maar de werkelijkheid drukt je snel met je neus op de feiten en het klinkt wat bot, maar dat is maar goed ook. Want er valt veel te zeggen voor het eenvoudigweg opdoen van bakken aan ervaring.

Laten we eerlijk zijn. Voor de meeste mensen is ’t verrekte lastig om te bedenken welke baan ideaal is. En dan heb je ook nog te maken met het je-weet-wat-je-hebt-en-niet-wat-je-krijgt-effect. De werkelijkheid is dat je nu eenmaal vaste lasten hebt en dat je geld moet verdienen.

Er is niets mis mee om verder te zoeken naar ander werk als je baan je niet bevalt. Maar er is ook niets mis met eerst eens te onderzoeken waardoor het komt dat je weg wilt. Zit het inderdaad in het werk? Wat is dat dan precies? Iets in de leidinggevende stijl? Iets in de cultuur? Wat zou je daarvan kunnen leren over jezelf? En hoe wordt je daar een betere professional en wijzer mens van?

Soms is doorzetten slim. Je leert jezelf kennen. Je leert om te gaan met lastige situaties. Daarom zeven tips voor als je ervoor kiest te blijven.

  1. Neem wat er gebeurt nooit persoonlijk (zelfs als mensen insinueren dat het aan jou ligt).
  2. Kijk naar de feiten en ga na wat de gronden of redenen ervan zijn.
  3. Onderzoek wat het effect ervan is op jou: jouw gedachten, houding, gedrag.
  4. Stel vast wat je ervan kunt leren.
  5. Ga na hoe de organisatie graag wil dat je bijdraagt.
  6. Leg voor jezelf vast wat je prettig vindt en niet prettig vindt.
  7. Voeg wat je positief vindt toe aan je lijst met wensen voor je volgende baan.

Gun jezelf te groeien als professional en als mens. Het zal je ontzettend veel opleveren bij latere beslissingen in je carrière. Hoe meer ervaring je nu opdoet, hoe waardevoller je wordt voor je (volgende) werkgever (of opdrachtgever) en hoe beter je weet wat je wilt.

Heb je naar aanleiding hiervan vragen? Heb je te maken met een lastige situatie en wil je even sparren? Neem gerust eens contact met me op via manny@millennialcoach.nl of 06 – 104 204 40.