Wat doe je wanneer je merkt dat die veelbelovende Millennials die je hebt binnengehaald in de praktijk minder presteren dan je dacht? Het werven van Millennials verdient meer aandacht.

Torenhoge ambities hebben ze, deze jonge professionals, maar direct 40 uur per week bijdragen lukt niet. Ondertussen moet je nog waakzaam zijn dat ze niet uitvallen: burn-out is een fiks probleem: maar liefst 19% loopt rond met burn-outklachten (cijfers CBS over 2017). Alle gezondheidsprogramma’s met sport, meditatie en gezonde kantines ten spijt.

Daarin schuilt een blinde vlek

Voor wie nog is opgegroeid met een telefoon met draaischijf en zwart/wit-tv kan het lastig zijn zich voor te stellen hoe de jonge professionals van nu de wereld ervaren. En daarin schuilt een blinde vlek die leidt tot een fundamentele vergissing bij werving.

Veel organisaties hebben zichzelf (nog) ingericht conform het principe van productielijnen uit de industriële revolutie. Met functieomschrijvingen, beperkte autorisaties en informatievoorziening op need-to-know-basis. Maar de kenniswerkers van nu zijn geen professionals die repetitief een onderdeel in een Ford vastzetten; zij staan niet uur na uur op dezelfde plek in jouw fabriek dezelfde handeling uit te voeren.

De wereld van Millennials is er een van voortdurende dynamiek

De wereld van Millennials is er een van voortdurende dynamiek waarin je 24/7 contact kunt hebben met iedereen en alles wat je belangrijk vindt, informatie en feedback non-stop beschikbaar zijn en technologische ontwikkelingen incrementeel plaatsvinden.

En dan komen ze in een organisatie waar deze natuurwetten zoals zij die ervaren niet lijken te bestaan.

  1. De mensen die ze nodig hebben voor bepaalde informatie zijn nauwelijks te bereiken door vergaderingen, drukte en ongeschreven regels over benaderbaarheid.
  2. ICT-systemen haperen, ontberen een soepele werking, doordat ze zijn gebaseerd op verouderde versies waaraan release na release is toegevoegd en functionaliteiten aan elkaar zijn geknoopt tot een ondoordringbaar geheel.
  3. En of ze hun taken goed uitvoeren weten ze niet, want ze krijgen maar mondjesmaat feedback op hun handelen.

Opeens wordt de wereld vertraagd: er staan overal schotten, deuren gaan dicht en er is radiostilte.

Dus doen Millennials maar gewoon hun best

Dus doen ze maar gewoon hun best. Ze kijken hoe de mensen om hen heen het doen. Dat gaan ze óf kopiëren, óf ze gaan zich er tegen afzetten. In het eerste geval raken ze de verbinding met zichzelf kwijt, in het tweede de verbinding met de organisatie. En de organisatie ziet haar beloftevolle talenten verpieteren of vertrekken.

Er is een fundamenteel andere benadering nodig bij het werven van Millennials

Je kunt Millennials verwend, arrogant en lui noemen, maar dan zit je er toch echt naast. Ze zijn gewoon evolutionair anders bedraad. Het is noodzakelijk dat je tijdens het wervingsproces een reëel beeld schetst van de organisatie en van de mogelijkheden voor de jonge professionals die solliciteren. Vervolgens is er een fundamenteel andere benadering nodig om hen na de werving binnen te houden.

Mijn advies is om je onboarding-programma in te richten met de drie natuurwetten van de Millennials in het achterhoofd:

  • regel dat alle informatie die Millennials vanuit hun perspectief nodig hebben altijd toegankelijk is;
  • zorg ervoor dat er iemand is die hen regelmatig feedback geeft en bij wie ze hoe dan ook terecht kunnen als ze vragen hebben over hoe zaken aan te pakken en wie waarvoor te benaderen;
  • sta oprecht open voor hun ideeën wat er beter kan en maak verandering ook praktisch mogelijk door serieuze experimenten met impact op de organisatie toe te staan.

Op die manier krijgen Millennials energie van hun werk. En dat is wat je nodig hebt voor een gezonde en duurzame werkgever/werknemer-relatie.

Lees hier meer over Millennials & organisaties.

Connect met Millennial Coach Manny Moerman via LinkedIn.