Het was een van de eerste dingen die ik leerde in het begin van mijn loopbaan in de communicatie: vertel altijd het waarom. Dan zijn mensen eerder bereid om de boodschap te accepteren.

Wat een nonsens!
Ooit een rotbericht gehad en door het antwoord op jouw vraag naar de reden gedacht: “Oooh, nou snap ik het! Prima.” ?
Ooit een kleuter horen zeggen na jouw antwoord op zijn waarom: “Oké!” ?

Nee.

Waarom werkt niet

Het brengt je op een dwaalspoor.
Je denkt dat -als je het maar begrijpt- het dan in orde is. Dat je er dan oprecht en overtuigd vrede mee hebt. En ermee om kunt gaan.
Zeg eens, hoe vaak heb je dat ervaren?

Wat doet waarom?
Als ik mag raden: die situaties zijn op een hand te tellen. Want wat doet dat woordje?
Waarom doet twee dingen:
1) het haalt je weg van de realiteit;
2) het legt de verantwoordelijkheid bij iets of iemand anders.

Je kunt je afvragen waarom jij alweer niet aan een interessant project mee mag doen, waarom je in de file terecht komt op weg naar die belangrijke afspraak en waarom je ziek bent op je vrije dag. Zou je ook maar iets opschieten met het antwoord? Zou het ervoor zorgen dat het bij een volgende gelegenheid wel positief voor je uitpakt – als die gelegenheid zich al voor zou doen?

Met andere woorden: als jij het maar begrijpt, dan handelt alles en iedereen om je heen ten gunste van jou.
Wat een nonsens.

Ik hield me voor de gek
Laat me mijn ervaring met je delen. Ik ontdekte dat ik mezelf vreselijk voor de gek hield door zo te denken. En ik kan je verklappen dat het lang duurde voordat ik het doorhad: hoezeer ik mezelf afhankelijk maakte van andere mensen of zelfs van ‘krachten’ buiten mij. Maar mijn directeur ging mij niet anders behandelen, de file loste niet voor mijn ogen op en de hoofdpijn kwam onverstoorbaar opzetten op die prachtige zondag in mei, ook al begreep ik het allemaal.

Wat werkt wel?

a. De situatie zien voor wat ze is, feitelijk, ontdaan van aannames en oordelen.
b. Je eigen oprechte standpunt innemen ten aanzien van deze situatie.
c. Bepalen wat je gaat doen.

Dus accepteerde ik eindelijk dat mijn rol binnen de organisatie was uitgespeeld (al jaren geleden).
Besloot ik dat dat prima was, omdat ik liever iets anders ging doen met mijn leven.
Ging ik een opleiding volgen en maakte een carrièreswitch.

Het waarom dat wel werkt
Er is in mijn beleving maar één waarom dat wel werkt en Simon Sinek legt dit feilloos uit in het bekende filmpje op YouTube. Het is het antwoord dat jou helpt van stap b naar stap c te komen. Dat is het waarom achter jouw handelen: wat drijft jou? Want het antwoord op dat waarom bepaal je zelf.