“Ik weet niet wat ik wil.” Steeds vaker kom ik iemand tegen die dat tegen me zegt, eventueel gevolgd door “Ik kan niet kiezen”.

Avontuur
Het kan best fijn zijn om niet precies te weten wat je wilt. Alles is een avontuur, je hebt de ene na de andere ervaring, wordt gewaardeerd om je kunnen, en soms krijg je zelfs een regelrechte kick door gewoon iets nieuws te proberen.

Er knaagt iets…
Het wordt anders als je op een dag wakker wordt en beseft dat je in zo’n ervaring bent blijven hangen zonder dat je daar bewust voor gekozen hebt. Een baan, een gewoonte, wat dan ook. En al had je best een goede reden om ermee door te blijven gaan, toch knaagt er nu iets aan je. Het zit onderhuids, je hebt er geen direct zicht op, maar het beïnvloedt wel je humeur. Of erger, je wordt er ziek van. En je denkt dat het aan… ligt. Vul zelf maar in.

Weet je wat het is?
Het is alsof je door een souq loopt. Je westerse kleren schuren langs je huid en je raakt geïrriteerd: je had beter iets anders aan kunnen trekken. Je ziet de meest exotische etenswaren, prachtige stoffen, kraampjes met importspulletjes, elektronica en horloges, schappen vol kandelaars, kaarsen en wierook, etalages met religieuze voorwerpen en een oogstrelende collectie aan kruiden en specerijen. Het ruikt magisch. Maar je loopt overal langs zonder iets te kopen. En dan hoor je gesis achter je en langzaam onderscheid je in dat gesis de woorden: ‘Kijken kijken, maar niet kopen!’

Je speelt gewoon de toerist in je eigen leven!

Wat je dwars zit neem je voor lief. Je moppert wat en kijkt naar mogelijkheden en kansen alsof het exotische waar is, waarvan je niet weet hoe je erover kunt onderhandelen. Maar soms is dat nu juist precies hetgene wat je te doen staat: stap op die kraamhouder af en ga in gesprek.

Hoe vaak komt het voor dat je een vraag hebt en ‘m niet stelt?
Dat je voelt dat iets niet klopt en er niet naar luistert?
Dat je iets heel graag wilt en niet volhardt?

Wil je het anders?
Dan zit er maar één ding op. Kijk in de spiegel en wees eerlijk tegenover jezelf:

  • wat zit me dwars?
  • wat wil ik dan wel?
  • wat houdt me tegen?
  • en wat drijft mij?

Vind je het moeilijk om in de spiegel te kijken? Dan daag ik je uit het gesprek aan te gaan, met mij.